
GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ
Tekstil ve Moda Tasarımı
İrlandalı sanatçıdan ‘Ev Gibisi Yok’ sergisi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Angela Burns, tekstil sanatı üzerine gerçekleştirdiği illüstrasyon çalışmalarını, ‘Ev Gibisi Yok’ adlı sergide bir araya getirdi. Yaklaşık 13 yıldır Türkiye’de yaşayan İrlandalı Burns, özel koleksiyonunu hazırlarken farklı yaşam tarzları, müzik, dans ve yemeklerden esinlendi. Burns’un, İrlanda ve Türkiye’deki sanat hayatında edindiği deneyimleri yansıtan, büyük boyutlu tekstil baskılarından oluşan sergisi, Ankara’daki Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sanatsevelerle buluştu. İrlanda Büyükelçisi Sonya McGuinness ve çok sayıda yabancı konuğun da katılımıyla açılışı yapılan sergi, 9 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek. Sergi, daha sonra farklı yerlerde de sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.
KÜLTÜREL BİR KEŞİF
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Angela Burns, farklı temaları bir araya getirerek hazırladığı serginin, kültürel bir keşif özelliği de taşıdığını söyledi. Burns, “Sergiyi oluştururken, çeşitli kültürlere ait görsel kaynakları inceleyerek; insanlar, yemekler, yaşam tarzı, müzik, dans ve coğrafya gibi farklı temalardan esinlendim. Tüm bunları, büyük boyut tekstil baskıları biçiminde yeniden yorumlayarak, özel bir koleksiyon oluşturdum. Kültürlerin yok olan veya daha az önemli olduğu düşünülen yönlerini, yeniden yorumlamaya odaklandım” dedi.
TÜRK KOLEKSİYONU OLUŞTURDU
Sergide, Türk kültürünü yansıtan özel bir koleksiyonun da olduğunu belirten Burns, “Türk koleksiyonunda, bazı anahtar temalar ortaya çıkıyor. Sergide, köylü kadın karakterleri geleneksel kıyafetlerle anlatılırken, Türk el örgüsü, nakış ve oya danteli el sanatları da temsil ediliyor. Bunların yanı sıra Türk köy yaşamındaki tipik erkek karakteri ve klasik arabalar da tasvir ediliyor. Geleneksel Türk kahvesi kültürü, kırsal yaşam, kent manzaraları ve pazar hayatı da temalar arasında sayılabilir. Sergide, İrlanda koleksiyonu da mevcut. Tabelalar, posta kutuları ve şimdi kullanılmayan Punt para birimi gibi İrlanda kültürünün tanıdık belirtileri fark edilebiliyor. Geleneksel İrlanda dansı, müziği ve Gaelic Hurling'in (Kelt/İrlanda Hokeyi) sporu, İrlanda kültürlerinde ilginç bir görünüm sunuyor. Tüm eserlerim, hem illüstrasyon hem de tekstil tasarımı hakkındaki bilgilerime dayanıyor” diye konuştu.
HABER |TÜM HABERLER

Erkek Gömleğinden ‘Ödül’ Çıktı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden Doç. Dr. Şölen Kipöz ve bu yıl mezun olan İpek Karatop, ‘Döngüyü Tasarla’

Steampunk’ı Modaya Uyarladılar
Temelleri 19’uncu yüzyılda İngiltere’de atılan ve bilim kurgu evrenini ifade eden Steampunk (Buhar Çılgınlığı) akımı, İzmir Ekonomili moda tasarımcılarının ilham kaynağı oldu.

Zeytinden 'Vegan Deri' Ürettiler
Ege’ye özgü değerlerin başında gelen, şifa ve lezzet kaynağı olarak asırlardır sofraların vazgeçilmezi olan zeytin, tasarımcıların ilham kaynağı oldu.

Öğrenciler ve Akademisyenler ‘Eğitim’ İçin Birlik Oldu
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ), Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nın (EÇEV) katılacağı çeşitli yılbaşı kermeslerinde satılacak süs eşyalarını hazırlamak amacıyla ‘keçe atölyesi’ düzenlendi.

İEÜ’lü Tasarımcılara Denizli’den İki Ödül
Denizli İhracatçılar Birliği’nin (DENİB) bu yıl ‘zamansız yolculuk’ temasıyla düzenlediği ‘2. Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması’na İzmir Ekonomili gençlerin başarısı damga

Yılın modacısı İzmir’den
Türkiye’de farklı sektörlerden en iyi isimlerin belirlendiği 5’inci Uluslararası Altın Kalite Ödülleri’ne, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü mezunu

11 akademisyenin eserleri bu sergide
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nde görevli 11 akademisyenin hazırladığı 30 eserden oluşan ‘Crafted’ isimli sergi, Urla Barbaros Köyü’ndeki

Mary’nin hayali İzmir’de gerçek oldu
İranlı Mary Kahshan Zamani (24), çocukken başlayan modacı olma hayalini, üniversite okumak için geldiği İzmir’de gerçeğe dönüştürdü.