
GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ
Tekstil ve Moda Tasarımı
Kurtarılmış Deri Sergisi / İyi Tasarım İzmir_4

İzmir Akdeniz Akademisi tarafından "Döngü" teması çerçevesinde düzenlenen İyi Tasarım İzmir 4 'te yer alan “Kurtarılmış Deri / Salvaged Leather" adlı sergi deri giyim sanayiinde atık sorununa yeni bir çözüm öneren işlere yer veriyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şölen Kipöz tarafından düzenlenen sergide hem Kipöz’ün tasarımları hem de aynı bölümün öğretim görevlisi Jörn Fröclich’in, araştırma görevlisi Elif Tekcan’ın ve bölüm mezunu İdil Şansal’ın tasarımlarına yer veriliyor. Ayrıca Aslısu Türkmen, Hakan Başak ve Berrin Gönen’in de işleri yer alıyor.
Serginin küratörü ve konsept tasarımcısı Doç. Dr. Şölen Kipöz iki bölümden oluşan serginin içeriğini şöyle aktarıyor: “Uzun ömürlü olmalarına karşın modanın değişim hızına uyarlanan tüketim döngüsünde, deri nesneler, sezon sonu belirlenen piyasa değeri üzerinden satılamamakta, seri sonu satış noktalarında askı değerini kaybetmektedir. Özellikle kıyı kentlerde yazlık sezonda satışa sunulan deri giysi ve aksesuarlar, sezon sonunda askıda eskimeye bırakılmaktadır. Sergi kapsamında piyasa değerlerini kaybeden bu giysilere tasarım dokunuşu ile ikinci bir yaşam vererek, onları ekonomik sistemde kurtarmaya ve yeniden değerli kılmaya yönelik bir tasarım koleksiyonu sunulmaktadır”.
Tasarımcı Doç. Dr. Şölen Kipöz’ün 2012 yılından bu yana eski giysilerin tasarımla değer kazanmasına yönelik yürüttüğü tasarım yolculuğunun son ayağını oluşturan sergi, giysilere yeni yaşamlar vermenin ötesine geçerek “döngüsel” bir ekonomi modelini hayata geçirmeye yönelik endüstriyel bir proje modeli sunuyor. Kipöz bu modeli şöyle tarifliyor: “Bir seri sonu mağazanın deposundan aldığımız deri ceketleri tasarımla değer katarak döngünün içinde tutmak için dönüştürüyoruz; onları sektörün önde gelen erkek giyim firmasının (Br Mağazacılık) stok artığı kumaşları ile birleştiriyoruz ve deri sektörünün önde gelen markasının (Lider Deri) üretimhanesinde üretiyoruz. İnanıyorum ki bu proje deri sektörünün atıksız ve döngüsel bir üretim ve tüketim anlayışını benimsemesi için yeni bir pencere açacak.”
Sergi 18 Ekim-3 Kasım arasında Kültürpark Hol 1-A da izleyici ile buluştu. Deri Ceketlerin dönüştürüldüğü koleksiyonun yanı sıra atık deri malzemelerin giysi ve aksesuarlara dönüştürüldüğü İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim görevlisi Angela Burns’ün de yer aldığı, Duygu Atalay, Hazel Clark, Erica De Greef, Gönül Paksoy, Nesrin Türkmen, Otto Von Busch, Yüksel Şahin’den oluşan uluslararası bir jüri tarafından seçilen eserlere de yer verildi. Bu seçkide yer alan tasarımcılar ise; Ayşe Yıldız, Canan Erdönmez, Ceren Evren Dikener, Çiğdem Çoşkun, Didar Çeler, Eser Bayramoğlu, Esra Enes, Gülşen Şefika Berber, Hülya Yavuz, Mine Değirmenci, Kübra Erçetin, Riina Oun, Zeynep Değirmenci.
Sergilenen tasarımların yer aldığı kataloğun editörlüğünü Şölen Kipöz, tasarımını Elif Tekcan ve moda çekimlerini Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğretim görevlisi Toros Mutlu yaptı.
Katalog için tıklayınız.
HABER |TÜM HABERLER

Erkek Gömleğinden ‘Ödül’ Çıktı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden Doç. Dr. Şölen Kipöz ve bu yıl mezun olan İpek Karatop, ‘Döngüyü Tasarla’

Steampunk’ı Modaya Uyarladılar
Temelleri 19’uncu yüzyılda İngiltere’de atılan ve bilim kurgu evrenini ifade eden Steampunk (Buhar Çılgınlığı) akımı, İzmir Ekonomili moda tasarımcılarının ilham kaynağı oldu.

Zeytinden 'Vegan Deri' Ürettiler
Ege’ye özgü değerlerin başında gelen, şifa ve lezzet kaynağı olarak asırlardır sofraların vazgeçilmezi olan zeytin, tasarımcıların ilham kaynağı oldu.

Öğrenciler ve Akademisyenler ‘Eğitim’ İçin Birlik Oldu
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ), Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nın (EÇEV) katılacağı çeşitli yılbaşı kermeslerinde satılacak süs eşyalarını hazırlamak amacıyla ‘keçe atölyesi’ düzenlendi.

İEÜ’lü Tasarımcılara Denizli’den İki Ödül
Denizli İhracatçılar Birliği’nin (DENİB) bu yıl ‘zamansız yolculuk’ temasıyla düzenlediği ‘2. Ev ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması’na İzmir Ekonomili gençlerin başarısı damga

Yılın modacısı İzmir’den
Türkiye’de farklı sektörlerden en iyi isimlerin belirlendiği 5’inci Uluslararası Altın Kalite Ödülleri’ne, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü mezunu

11 akademisyenin eserleri bu sergide
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nde görevli 11 akademisyenin hazırladığı 30 eserden oluşan ‘Crafted’ isimli sergi, Urla Barbaros Köyü’ndeki

Mary’nin hayali İzmir’de gerçek oldu
İranlı Mary Kahshan Zamani (24), çocukken başlayan modacı olma hayalini, üniversite okumak için geldiği İzmir’de gerçeğe dönüştürdü.